Čo ma čaká v Rakúsku?

Rakúske Alpy okrem iného ponúkajú veľa nádherných riek, ktoré potešia srdce každého koho láka splavovanie. Jedna z vodácky veľmi obľúbených riek je Salza. Kto má rád prírodu a chuť splaviť divokú rieku, Salzu je TOP. Rieka Salza v Rakúsku preteká Alpami v spolkovej krajine Štajersko, neďaleko mesta Mariazell. Význačným bodom a obľúbeným centrom vodných športov je obec Wildalpen. Neďaleko sa nachádza aj známe lyžiarske stredisko Hochkar.

Nachádza sa tu tiež pár pekných krčmičiek. Cesta z Bratislavy do Wildalpen trvá asi 3 hodín a je dlhá cca. 250 km. Wildalpen je malá obec a dostanete tu kúpiť iba to najnutnejšie. Nachádza sa tu tiež pár príjemných barov a reštaurácii.

Okolité Alpy ponúkajú veľa možností za výletom do hôr. Jedným z nich je výlet na vodopády Wasserlochklamm , ktorý spoločne absolvujeme. Každý, kto sa na rafting na Salzu vydá, by si nemal nechať ujsť skok do krištáľovej vody zo skokanského mostíka vybudovaného na veľkej skale neďaleko od visutého mosta vedúceho k vodopádom Wasserlochklamm.

Rafting Salza

Obtiažnosť tejto rieky je označovaná WW I - III. Aj keď na rieke nie sú extra ťažké miesta, odporúčame rieku nepodceňovať.

Rieka Salza ponúka niekoľko pokojnejších úsekov, ktoré umožnia užívať si krištáľovo čistú vodu, nádhernú okolitú prírodou, ale tiež aj úsekmi, kde jedna perej strieda druhú a umožní tak každému sa dostatočne vyblázniť.

Náročnejší úsek začína pár kilometrov od Wildalpenu a svoju obtiažnosť si zachová až do cieľovej tiesňavy v Palfau. Vo Wildalpen je pomerne veľká perej a je tu aj slalomová trať, kde sa často organizujú rôzne vodácke súťaže. Za tiesňavou resp. kaňonom už nie je rafting veľmi zaujímavý, Salza sa neskôr vlieva do rieky Enns.

Na raftigu vás čaká až 25 km naozaj divokej rieky. Výhodou rieky Salza, okrem záverečného kaňonu je to, že rieka je pomerne bezpečná a nenáročná. Na rieke nie sú nebezpečné valce, ostré zákruty alebo kamene. Za ťažším úsekom vždy nasleduje pokojnejšia voda, ktorá poskytuje možnosť odpočinku.

Rieka Salza je považovaná za rieku vhodnú pre každého, ale musia sa dodržiavať zásady bezpečnosti pri splavovaní rieky (skúsenosti, výbava, výška hladiny, žiadny alkohol atď.).

Pred veľkým kaňonom je niekoľko miest, kde sa dá rafting ukončiť. Posledná možnosť je hneď za malým kaňonom (sú v ňom zvyčajne nádherné veľké vlny) pri tzv. schodoch. Vo veľkom kaňone vás čaká plavba nádherným, divokým úsekom

Kedy je najideálnejší čas na rafting v Rakúsku?

Najkrajšia je rieka v máji a júny, keď ešte býva dostatok vody, príjemné teplo a hlavne všade sa zelená okolitá príroda. Rieka Salza je splavná aj v letných mesiacoch, treba však počítať s nižšou hladinou.